Obilazak gradilišta Južne obilaznice Mostara i dionice Neum - Stolac

Federalni ministar prometa i komunikacija, Denis Lasić, danas je posjetio lokalitete Južne obilaznice Mostara i dionice Neum – Stolac, na magistralnoj cesti M-17.3. U pratnji Uprave JP Ceste FBiH, koje je ujedno i implementator ovih projekata, te predstavnika nadzora i izvođača radova, ova posjeta je imala za cilj praćenje dinamike izvođenja ovih važnih infrastrukturnih projekata te sagledavanje eventualnih posljedica pandemije COVID-19 na niskogradnju u FBiH.

Obilazak gradilišta Južne obilaznice Mostara i dionice Neum - Stolac thumb thumb

„Višedecenijski problem odvijanja tranzitnog prometa kroz jezgro grada Mostara na  magistralnoj cesti M-17, je u fazi visokog prioriteta i realizacije. Jedan od mojih najvažnijih zadataka je da, zajedno sa Upravom JP Ceste Federacije, krenemo ka izgradnji Južne obilaznice Mostara što će rezultirati rasterećenjem gradskog središta opterećenog prometnim zagušenjima“, izjavio je ministar Lasić.

Projekat izgradnje magistralne ceste Neum – Stolac od izuzetnog je značaja jer će se njenom izgradnjom riješiti problem prometne povezanosti područja Neuma sa ostatkom zemlje, skratiti vrijeme putovanja te unaprijediti sigurnost svih učesnika u  prometu.

Radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, dužine 36,5 km, izvode se u skladu sa planiranom dinamikom. Izgradnjom ove moderne prometnice riješit će se problem prometne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom HNK/ HNŽ, a time i cijele BiH, te pozitivno utjecati na konkurentnost gospodarstva Neuma i Stoca. Prema ugovorenim rokovima, radovi na svih sedam lotova bi trebali biti okončani početkom 2022. godine“, istaknuo je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH.