Učešće JP Ceste FBiH d.o.o. na sajmu privrede - Tešanj 2017

Na 13. sajmu privrede - Tešanj 2017. koji je otvoren jučer u prostoru Distributivnog centra u Kraševu, na području Općine Tešanj, predstavilo se i JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo.

Učešće JP Ceste FBiH d.o.o. na sajmu privrede - Tešanj 2017 thumb thumb

U organizaciji udruženja privrednika Biznis centar Jelah – Tešanj, te u partnerstvu sa Privrednom/ Gospodarskom komorom FBiH, sajam je ove godine privukao više od 200 izlagača iz BiH i regije koji će svoje proizvode i usluge predstaviti na 4.000 m2 zatvorenog i 10.000 m2 otvorenog izložbenog prostora.

Sajam su svečano otvorili predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ambasadorica SR Njemačke, NJ.E. Christiane Hohmann i predsjednik Udruženja privrednika Edin Jabandžić. Prigodnim govorom, gostima su se također obratili predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, Tešanj, Edin Jabandžić, predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, Premijer ZDK Miralem Galijašević, ambasadorica SR Njemačke u BiH NJ.E. Christiane Hohmann, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, dugogodišnja zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Prvog dana sajma, u organizaciji JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo upriličena je panel diskusija na temu “Finansiranje cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine” koja je svojom aktualnošću privukla veliki ogroman broj zainteresiranih subjekata. Panelisti ove diskusije bili su premijer FBiH Fadil Novalić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija FBiH Pavo Boban, direktor JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo Ljubo Pravdić i vlasnik Hifa-Oil d.o.o. Tešanj Izudin Ahmetlić. U ovodnom dijelu diskusije, premijer Novalić je održao prezentaciju na temu utjecaja uvođenja akciza na ekonomske parametre i standard života građana, odnosno kretanje cijena osnovnih životnih namirnica. Tokom diskusije o finansiranju cesta, javnost je upoznata sa prekategorizacijom cesta, Programom modernizacije cesta u FBiH, učešću prihoda od nafte i naftnih derivata u ukupnom prihodu JP Ceste FBiH d.o.o., kao i projekcijom finansiranja cesta u budućnosti. Zaključeno je da je neophodno povećanje akciza tj. prihoda za ceste, što je ujedno i uvjet za efikasnost kredita i unapređenje magistralne cestovne mreže. U protivnom, implementacija Programa modernizacije cesta u FBiH će biti onemogućena a postojeći sistem održavanja magistralnih cesta i otplate kredita upitan. S obzirom na nepostojanje mreže autocesta i brzih cesta, te budući da se 70% ukupnog prometa u FBiH odvija magistralnom cestovnom mrežom, sve ove aktivnosti imaju za cilj podizanje nivoa sigurnosti učesnika u prometu i povećanje protoka ljudi i kapitala.