Otežano odvijanje prometa

Usljed obimnih kišnih padavina koje su jučer zahvatile teritorij cijele BiH, otežano je odvijanje prometa na većini cestovnih pravaca.

Otežano odvijanje prometa

Promet na području Jablanice i Konjica koji se od sinoć odvijao u krajnje oteženim uvjetima je ponovo uspostavljen.

Odroni na pravcima Jablanica - Blidinje i Konjic - Boračko jezero su uklonjeni, ali se i dalje preporučuje maksimalan oprez zbog mogućih novih odrona i klizišta.

Zbog vode i zemlje na kolovozu otežano se prometovanje na pojedinim dionicama magistralne ceste Konjic – Jablanica - Mostar.

Usporeno je i otežano kretanje vozila na širem području Sarajeva (Stup, Bačići, Otes, Dobroševići) zbog vode na kolovozu, zbog čega dolazi do povremenih zagušenja prometa.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je promet na dionici magistralne ceste Draksenić - Vrbaška. Za vrijeme radova, putnička vozila mogu koristiti obilaznicu (Podgradci – Jablanica – Sjeverovci - Božići), dok se teretna vozila preusmjeravaju u pravcu Banja Luke i Prijedora.

Usljed izvođenja radova, usporen je promet na sljedećim dionicama: Konjic - Jablanica (Crnaja), Donji Vakuf - Jajce (Skela), Nemila - Žepče (Želeće), Doboj - Gračanica (Klokotnica), Blažuj - Gromiljak (Radanovići), Grude - Ljubuški (izlaz iz Gruda) i Stolac - Hutovo (Cerovica).

Na dionici Tuzla - Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), promet se obustavlja od 22.00 do 06.00 i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle prolaze kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana preusmjeravaju na Dubrave.

Vozače upozoravamo na mjestimično jake udare vjetra, te na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na kolovoz. Zbog obilnih kišnih padavina povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, te stoga vozače pozivamo na dodatni oprez.