Od početka jula dvosmjerni promet kroz Crnaju u dnevnim satima sve do završetka radova

Aktivnosti na rekonstrukciji tunela Crnaja odvijaju se brže od planiranog pa je Javno poduzeće Ceste Federacije BiH zatražilo produženje radova u tunelu Crnaja sa istim režimom do 30. juna, kako bi od 1. jula omogućio dvosmjerni promet kroz tunel svakog dana od 5 do 20 sati.

Od početka jula dvosmjerni promet kroz Crnaju u dnevnim satima sve do završetka radova

-Izvođači radova su nas uvjerili da do kraja juna, uz sadašnji naizmjenični režim prometa kroz tunel, mogu završiti betoniranje podnožnog svoda, gdje se zbog loših geoloških uvjeta u srednjem dijelu tunela moralo raditi dodatno ojačanje sa mikrosipovima što je uticalo na prolongiranje završetka ove faze rada. S druge strane, od 1. jula pustit ćemo potpuno, znači dvosmerno, promet kroz tunel svakog dana od 5 do 20 sati, čime će se spriječiti zadržavanje i zastoji pred tunelom ne samo u ključnim mjesecima turističke sezone, kada se i očekuje najveći promet na ovoj magistralnoj cesti, već i nakon tog perioda, pojašnjava direktor Cesta Federacije BiH Ljubo Pravdić.

Od 1. jula, samo u razdoblju od 20 sati navečer do 5 ujutro promet bi se kroz tunel odvijao jednom trakom naizmjenično, kako si se izvodili preostali radovi na rekonstrukciji tunela. Ovakav, brži režim prometa kroz tunel zadržao bi se sve do završetka radova, odnosno do izgradnje kratkih mostova prije tunela sa obje strane.

-Smatramo da je ovo dobra informacija za sve koji koriste ovaj putni pravac, jer znači da nakon 30. juna više uopće neće biti ograničenja prometa u dnevnim satima. Prvobitno je bilo planirano da se naizmjenični režim prometa vrati nakon ljetnih mjeseci. Produžetkom trenutnih radova do kraja juna, omogućit ćemo nesmetan promet i u ostatku perioda do završetka rekonstrukcije tunela, ističe Pravdić.